İçeriğe geç

Dava Dilekçesindeki Talep Değiştirilebilir Mi

Dilekçe aşamasında talep değiştirilebilir mi?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre davacı, dilekçe teatisi çerçevesinde başvurusunun sonucunu serbestçe genişletebilir veya değiştirebilir (Ceza Kanunu m.141/1).

Talep sonucu nasıl değiştirilir?

Bir düzeltmeyle ne yapabilirsiniz? Davacı, davasını tamamen yeniden düzenleyerek iddianın sonucunu değiştirebilir. … Davacı, dava nedenini (davasının altında yatan gerçekleri) davasını tamamen yeniden düzenleyerek değiştirebilir. Davacı, davasını kısmen yeniden düzenleyerek davayı genişletebilir (M.

Dava dilekçesi düzeltilebilir mi?

6100 sayılı Medeni Kanun’un 183. maddesinde; “Tarafların veya mahkemenin dosyasında bulunan evrakta açıkça görülen yazım ve hesap hataları, karar verilinceye kadar düzeltilebilir…” hükmü yer alıyor.

Davanın konusu değiştirilebilir mi?

Davacı, başvuruyu tamamen değiştirerek uyuşmazlığın konusunu değiştirmek istese bile, uyuşmazlığın yeni konusu, önceki uyuşmazlık konusunun yerini alır ve dava yine tek bir dava haline gelir. Dava konusu olmayan bir talebin, davanın kapsamına alınarak değiştirilmesi mümkün değildir.

Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad veya adres belirtilmeyen, imza bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.

Dava dilekçesinde talep edilmeyen cevaba cevapta talep edilebilir mi?

Yasak kapsamına, davada yapılmayan feri talepler ile karar verilmesi davacının talebine bağlı olan ve mahkemenin tek başına inceleyemeyeceği cevap talepleri de dahildir.

Dava dilekçesinde talep edilmeyen ıslah ile talep edilebilir mi?

Davacı, bir değişiklik yoluyla, şikayette bulunurken yapmayı unuttuğu veya daha sonra gerekli gördüğü talepleri davasına ekleyebilir. Davacıyı, değişiklik yoluyla yapılabilecek bu şikayet yerine başka bir şikayette bulunmaya zorlamak usul ekonomisine aykırıdır.

Talep geri alınabilir mi?

Bu maddede şöyle denilmektedir: “Davacı, davalının açık rızası olmadan, hüküm kesinleşinceye kadar davasını geri çekemez.”

Dava dilekçesinde eksiklik olursa ne olur?

Dava bedelinin dilekçede belirtilmemesi veya eksik belirtilmesi halinde, harç sorunu ortaya çıkar. Davacı dava bedelini belirtmemiş ve harcı ödememiş ise, dava için ön şartın bulunmaması durumu ortaya çıkar. Bu nedenle mahkeme, harcın ödenip ödenmediğini otomatik olarak kontrol eder.

Mahkemeye verilen dilekçe geri alınabilir mi?

Davacının davadan dönebilmesi için davalının rızasının bulunması gerekir (m. 185/1) (Kuru, B.: Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu, Altıncı Baskı, Cilt II, İstanbul 2001, s.

Tashih talebi ne demek?

HMK’nın 304. maddesine göre düzeltme, hükmün açıklanmasından sonraki dönemde, hükümde yer alan yazım ve hesap hataları ile benzeri açık yanlışlıkların (maddi hataların) düzeltilmesidir.

Dava dilekçesinde eksiklik bulunursa kaç gün içinde tamamlanır?

h-) Davacının veya varsa yasal temsilcisinin ya da avukatının imzası. (2) Birinci fıkranın (a), (d), (e), (f) ve (g) bentleri dışında kalan bentlerde eksiklik varsa hâkim, davacıya bu eksikliği tamamlaması için bir haftalık süre verir.

Dilekçe aşamasında talep sonucu değiştirilebilir mi?

Davacı, mevcut talep sonucuna yeni bir talep ekleyebilir veya talep sonucunu tamamen değiştirebilir. İki sorgu sonucu arasında bir bağlantı olması gerekmez. Bu konuda kanunda herhangi bir kısıtlama yoktur.

Talep dilekçesi ne zaman sonuçlanır?

Anayasa’nın 74. maddesine göre dilekçe hakkı; Vatandaşlar, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetlerini yazılı olarak ilgili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunma hakkına sahiptir. Aynı kanunun 7. maddesine göre dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli cevap verilir. 8.

Taleple bağlılık ilkesi nedir?

Talep üzerine yükümlülük ilkesi, hukuk muhakemeleri hukukunda hâkim ilkelerden biri olup, hâkimin tarafların talepleriyle bağlı olduğunu ve talepten fazlasına veya talepten başka bir şeye karar veremeyeceğini; ancak duruma göre gerekenden daha az bir sonucun da ortaya çıkabileceğini belirtmektedir.

Islahla talep sonucu değiştirilebilir mi?

Aslında, tam düzeltme talebinde bulunan tarafın bir hafta içinde yeni bir talepte bulunması gerektiği belirlenmiştir (md. 180). Görüldüğü gibi, düzeltme, iddianın olgularını veya sonucunu genişletmeye veya değiştirmeye yarayan bir kurumdur.

Talep artırım dilekçesi ne zaman sunulur?

Yani yasal düzenlemeye göre hakim davacıyı uyararak başvurunun artırılması talebinde bulunmasını ve 2 haftalık belirli bir süre içerisinde kapanış ücretini ödemesini isteyecektir. Bazı durumlarda mahkemelerin başvurunun artırılması prosedürü için belirli bir haftalık süre verdiğini görüyoruz.

Ön inceleme duruşmasında talep değiştirilebilir mi?

Taraflardan biri mazeretsiz olarak ön duruşmaya gelmezse, hazır bulunan taraf, onun iznini almadan iddiasını veya savunmasını değiştirebilir veya tadil edebilir. Ön duruşma tamamlandıktan sonra, iddia veya savunma artık değiştirilemez veya tadil edilemez.

Islah dilekçesi ile talep azaltılabilir mi?

Değişiklik dilekçesinde talep edilen alacağın miktarının azaltılması, davanın kısmen geri çekilmesi niteliğinde olup, ancak davalının açık rızasıyla yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir