İçeriğe geç

Çıldır Adı Nereden Gelmiştir

Çıldır ismi nereden gelir?

650-700 yılları arasında bölgeye gelen Saka Türkleri, Çıldır’da ebedi Türkler olarak izlerini bırakmışlardır. Aslında Çıldır ismi de oradan gelmektedir. Çıldır, Oğuz Han’ın Çavuldur Boyu’nun ismidir; Çavuldur (Çaldur) Çıldır olarak fonetik değişikliğe uğramış bir formdur. Çavuldur, Oğuz’un Gökhan’dan gelen ikinci torunudur.

Çıldır ne anlama gelir?

Tarih. Çıldır, şimdiki ilçenin ve ilçe merkezinin ve buradaki gölün adı, Gürcüce Çrdili (ჩრდილი) kelimesinden türemiş bir yer adıdır. Gürcüce “çrdili” kelimesi “kuzey” anlamına gelir.

Ardahan Çıldır Alevi mi?

Göle’nin Gülistan, Yeniköy ve Kalecik köyleri Alevi inancına sahip Türk köyleridir. Ardahan ve Çıldır’da Zaza ve Alevi köyü bulunmamaktadır.

Çıldır’ın kaç köyü var?

Çıldır ilçesi 25 Şubat 1921’de düşman işgalinden kurtarılmış, Türk topraklarına katılmış ve Kars İli’nin ilçesi statüsüne kavuşmuştur. Daha sonra Ardahan il olmuş ve Ardahan’a bağlanmıştır. İlçe, merkez belediye ve Aşıkşenlik belediyesi olmak üzere iki belediyeden ve 35 köyden oluşmaktadır.

Çıldır nedir?

Çıldır en eski Türk yerleşim yerlerinden biridir. Herodot’un tarihçesinde belirtildiği gibi M.Ö. 650-700 yılları arasında bölgeye gelen Saka Türkleri, Çıldır’da ebedi Türkler olarak izlerini bırakmışlardır. Aslında Çıldır ismi de buradan gelmektedir.

Ardahan Kürtleri nereden gelmiştir?

Ardahan’daki Kürt nüfusun çoğunluğunu 19. yüzyılın ilk ve ikinci yarısında Urfa ve Diyarbekir yöresinden göç eden Kürt aşiretleri oluşturmaktadır.

Ardahanlılar nereli?

Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalanı Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir. Ayrıca bazı Kafkas halkları da vardır.

Ardahan Çıldır nasıl bir yer?

Çıldır Gölü’nde yaz aylarında gölün doğal manzarası eşliğinde kamp ve piknik yapılabilir. Özellikle kasım-nisan ayları arasında tüm göl donduğu için kızak, at binme ve buz pateni gibi birçok kış aktivitesi yapılabilir. Çıldır Gölü’nde yılın her zamanı balık tutmak mümkündür.

Çıldır volkanik mi?

ÇILDIR HAVZASI VE ÇILDIR VE AKTAŞ GÖLLERİ: Kuzeydoğu Anadolu’nun sonunda, kuzey-güney doğrultusunda birbirine yaklaşık paralel uzanan Aktaş Gölü, Çıldır Havzası ve Çıldır Gölü yer alır. Volkanik ve volkanik-sedimanter arazide bulunan bu havzalar, yalnızca tektonik kökenlidir.

Ardahan soyu nereden gelir?

Etimoloji. Artani veya Artaani’den türetilen Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.

Ardahan hangi ilçeleri Alevi?

Ardahan’ın Damal ilçesi Alevi yoğunluğu açısından incelendiğinde; Damal merkezde bulunan Konuksever, Çaybaşı, Serhat mahallelerinin tamamı ile Damal’a bağlı köylerin tamamının Alevi nüfustan oluştuğu görülmektedir.

En çok Alevi hangi ilde?

Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.

Ardahan’ın en büyük köyü hangisidir?

Göle, Ardahan’ın en büyük ilçesidir.

Çıldır Gölü nerenin?

Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü, 123 km2’lik alanıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü, ikinci büyük gölüdür. Gölün en derin noktası deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte olup derinliği 42 metredir.

Çıldır Belediye Başkanı kim oldu?

Kemal Yakup AzizoğluÇıldır / Belediye Başkanı

Ardahan Türkleri nereden gelmiştir?

Yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Ardahan ili, 628 yılında Hazar Türklerinin bir kolu olan Arda Türkleri tarafından ele geçirilerek Ardahan adını almıştır.

Ardahanlılar nereli?

Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalanı Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir. Ayrıca bazı Kafkas halkları da vardır.

Ardahan Posof halkı nereden gelmiştir?

Türkgözü sınır kapısı Posof’ta bulunmaktadır. Nüfus aslen Kıpçak/Kuman Türkleridir. 31 Aralık 2007 sayımına göre Posof’un toplam nüfusu 9’dur.

Posof Türk mü?

1080 yılında Selçukluların Gürcülerden almasıyla Posof Türk hakimiyetine girmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde Ruslar ve Gürcüler tarafından işgal edilen ilçe, 2 Mart 1921’de Gürcü işgalinden kurtulmuş ve anavatana dahil edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir