İçeriğe geç

Egzoz Nasıl Yazılır

Egzoz nasıl yazılır TDK Yazım Kılavuzu?

TDK’ya göre “egzoz” kelimesinin doğru yazımı “Auspuff”tır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Egzoz nedir TDK?

Egzoz ne demek? Türkçede en çok kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelime; içten yanmalı motorlarda yakıt yakarken çıkan gazı, bu gazın tahliyesini, bu gazın dışarı atılmasını sağlayan aygıtı ve susturucuyu ifade eder. Her anlamda isim olarak kullanılır.

Egzoz gazı nasıl yazılır TDK?

Bazı kişilerin kullandığı “tükenmek” ve “tükenmek” türevleri gibi yazımlar yanlıştır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “tükenmek”tir.

Egzoz mu Egzozcu mu?

TDK’ya göre egzoz kelimesinin doğru yazımı “Auspuff” olarak belirlenmiştir. Yanlış yazılan Exhaust, Exhaust veya Egsos kelimesinin doğru yazımı Exhaust olacaktır. Türk Dil Kurumu, Türk dilinin öneminin farkındadır ve dilimizin zenginliğini ortaya koymaktadır.

TDK orjinal nasıl yazilir?

“Orijinal” sözcüğünün doğru yazımı TDK’ya göre “nobody” sözcüğünün doğru yazımı “orijinal”dir.

Egzoz kelimesi Türkçe mi?

Egzoz – Nisanyan Sözlük. İngilizce egzoz “1. “Boşalma, tahliye, 2. Motorlu taşıtlarda gazın dışarı atılması işlemi ve bu işi yapan boru” kelimelerinden alıntıdır. Bu kelime Latince exhaurire, to exhaust – “boşaltmak, tüketmek” fiilinden türemiştir.

Egzoz ne işe?

Egzoz, içten yanmalı motorlarda ateşleme sırasında oluşan gürültüleri ve motorda kalan egzoz gazlarını gidermek için kullanılır. Yakıt-hava karışımı silindirde yandığında egzoz gazları kalır. Ayrıca hava-yakıt karışımı patladığında bir gürültü oluşur.

Egzoz nasıl telaffuz edilir?

Halk arasında yaygın olarak “egzoz” olarak telaffuz edilen kelime, TDK sözlüğünde “egzoz” olarak kullanılmaktadır.

Egzoz içinde ne var?

Egzoz sisteminin parçaları Elbette daha yüksek motor performansı ve daha düşük yakıt tüketimi gibi avantajları da vardır. Egzoz sisteminin parçaları katalitik konvertör, egzoz manifoldu, egzoz valfi, partikül filtresi, lambda sensörü ve susturuculardan oluşur.

Vantilatör Türkçe nasıl yazılır?

Bir fan, hava akışı prensibiyle çalışan bir makinedir, burada dönen tekerlek (pervane) havayı bir hacimden emer ve başka bir hacme aktarır. Bu makinelere ayrıca çalışma şekillerine göre isimler verilir.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Ön yargı nasıl yazılır?

Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, orta, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…

Egzoz neden yasak?

Türkiye’de aşırı egzoz gazı tüketimi Karayolları Trafik Kanunu’nun 32/3. maddesine göre cezalandırılır. Bu madde, şu şekilde ifade edilen bir ihlal olarak kabul edilir: “Mevzuata uygun olarak yapıldığı kanıtlanmayan bir teknik değişiklik, çevredeki insanları rahatsız eden bir gürültüye neden olur.”

Egzoz gaz mı?

Egzoz gazı, doğal gaz, benzin, motorin, kalorifer yakıtı veya kömür gibi yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan ve egzoz gazları ve bacalar aracılığıyla atmosfere salınan gazdır.

Egzozundan nasıl yazılır?

Egzoz gazı, içten yanmalı motorlarda yakıt yandığında üretilen gazdır. Terim genellikle otomotiv mühendisliğinde ve çevre kirliliği sorunlarında kullanılır. Doğru: “Arabanın egzozundan yoğun duman çıkıyor.” Yanlış: “Bu bölgede çok fazla egzoz dumanı var, hava kirli.” 2 Ağustos 2024

Yazım Kılavuzuna nasıl yazılır?

TDK’ya göre rehber mi yoksa talimat mı? TDK’ya göre “rehber” kelimesinin doğru yazımı “rehber”dir.

Yazım Kılavuzunda yanlış nasıl yazılır?

İnsanlar çok meraklıdır ve yanlış kelimesinin doğru yazımı hakkında araştırma yaparlar. TDK’ya göre yanlış kelimesinin doğru yazımı “yanlış”tır.

Yazım Kılavuzu yada nasıl yazılır?

TDK sözlüklerine göre, “or” bağlacı ayrı yazılır. TDK Yazım Kuralları Rehberi’ne göre, “Ya” sözcüğüyle kullanılan “da” eki, “de/da” bağlacının ayrı yazılması gerektiği gibi ayrı yazılmalıdır. Bazı örneklerdeki “or” gibi yazımlar yanlış yazımlardır.

TDK yazım Kılavuzu şoför nasıl yazılır?

TDK’ya göre şoför kelimesinin doğru yazımı “chauffeur”dur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir