Maaş bordrosu ne için istenir?
Maaş bordrosu, bir çalışanın aldığı maaşın ayrıntılı bir özetini sunar ve işveren ile çalışan arasındaki finansal işlemleri kaydeder. Bu belge, çalışan maaşlarının hesaplanmasında kullanılır ve ayrıca çalışanların maaşlarının doğruluğunu doğrulamalarına olanak tanır.
Bordro programı ne işe yarar?
Bordro programı, bordro ve izin süreçleri gibi çalışanlarla ilgili bir şirketin tüm operasyonel sürecini ifade eden bir kavramdır. Çalışana bir aylık çalışma karşılığında hak ettiği ücreti ödemek için yapılan işlerin toplamı olarak ifade edilir.
Bordroda neler bulunur?
3. Maaş bordrosunda neler bulunur? Çalışanın brüt maaşı, kesintileri, net maaşı, çalışma saatleri, fazla mesai, ikramiye ve ödenekleri içerir. Ayrıca çalışanın adı ve soyadı, pozisyonu ve çalışma saatleri ayrıntılarını da içerir.
Bordro evrakı nedir?
Maaş bordrosu, işverenin çalışanlarına her ay yaptıkları iş için ödediği ücretleri gösteren belgedir. Belgede ödenen ücretin yanı sıra tüm vergiler ve kesintiler yer alır. İlgili belge, personel çalışmaya devam ederken düzenli olarak işlenir.
Özel sektör maaş bordrosu nasıl bakılır?
Hem özel hem de kamu çalışanları maaş bordrolarını e-devlet sistemi üzerinden alabilirler. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Kurumlar” bölümüne tıklayın ve Maliye ve Hazine Bakanlığı’nı seçin. Açılan ekranda bordro işlemleri görüntülenebilir. Buradan size uygun olan işlemi seçerek ilerleyebilirsiniz.
İşe girişte maaş bordrosu neden istenir?
Bordro, çalışan ile işveren arasındaki bordro sürecini belgelemekle kalmaz, aynı zamanda çalışanların kazançlarını anlamalarına ve yan haklarını doğru bir şekilde almalarına da yardımcı olur.
Bordro kimden istenir?
T.C. e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifresi PTT şubeleri tarafından verilmektedir. Giriş yaptıktan sonra e-devlet içerisindeki servislerden “Hazine ve Maliye Bakanlığı E-Bordro Servisi” seçilir. Bu ekranda kişi elektronik bordro alabilir.
Bordro önemli mi?
Maaş bordrosu, söz konusu ödemenin yasal olarak yapıldığını gösterir. Hangi bilgilerin dahil edilmesi gerektiği, söz konusu işlemi yöneten yasaya bağlıdır. Maaş bordrosu resmi bir belgedir ve ödemelerin yasal vergilendirilmesi için önemlidir.
İşveren maaş bordrosu vermek zorunda mı?
Kanunun 37. maddesinde, işverenin işyerinde veya bankaya ödeme yapması halinde işçiye, ücretin hesaplanmasına ilişkin imzalı makbuz veya işyerinin özel işaretinin bulunduğu makbuz vermekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır.
Maaş bordrosunda neye dikkat edilmeli?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre bordroda bulunması gereken bilgiler şunlardır: Çalışanın adı ve soyadı, bordro ödeme tarihi ve dönemi, haftalık izin ve fazla mesai kesintileri, mahsuplaşma, vergi, sigorta primi, icra ve nafaka gibi. İşverenin imzası
Özel sektör maaş bordrosu ne zaman çıkar?
Maaşları KBS üzerinden hesaplanan genel ve özel bütçeli kuruluşlarda çalışanların bordroları her ayın 14’ü sabahından itibaren E-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolar ise istenildiği zaman talep edilebilmektedir.
20000 TL maaşın sigorta primi ne kadar?
20.000,00TürNet Ücretİşçi SSI PrimiHaziran20.0003.526.907Temmuz20.000.0053.507.678Ağustos20.000.0043.424.526Eylül20.000.0043.424.
Bordro dökümü nedir?
E-maaş bordrosu; E-devlet üzerinden alınabilen ve kişinin maaş ödemelerine ilişkin tüm bilgilerin yer aldığı elektronik bir belgedir. Basılı maaş bordrosu yerine kullanılabilir. Belge e-devlet üzerinden alındığı için barkodlu olarak verilmektedir.
Bordro resmi belge midir?
Çalışanın gelir ve giderleri ile işveren tarafından ödenen sigorta katkıları maaş bordrosunda ayrıntılı olarak belirtilir. Ayrıca, her ay işveren tarafından resmi olarak düzenlenmesi gerekir. Maaş bordrosu kanunen zorunlu bir belgedir.
Bordro programı nedir?
Çalışanın bir şirkette çalışması sırasında, düzenli olarak aylık bazda bir bordro hazırlanır. Bordro programları, şirketlerin bordro hazırlama süreçlerini otomatikleştiren sistemlerdir. Bordro programlarıyla bordro süreçleri daha hızlı, daha güvenlidir ve sıfır hata oranı avantajı sunar.
Banka maaş bordrosunu neden ister?
Bu belge, kredi başvurusu gibi bankalarla işlem yaparken kredi başvurusunda bulunan kişi tarafından talep edilebilir. Bu bordro, işverenin çalışana karşı ödeme haklarının ve yükümlülüklerinin kanıtı olarak hizmet eder. İşverenin ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getirdiğini gösterir.
Özel sektör maaş bordrosu vermek zorunda mı?
Yukarıda açıkça belirttiğimiz gibi, maaş bordrosu hazırlamak ve bunu çalışana teslim etmek, iş hukuku uyarınca işverenin bir yükümlülüğüdür. Bu yükümlülüğü ihlal eden işveren, buna dayanarak çalışanın iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Maaş bordrosu olmazsa ne olur?
İşveren tarafından SGK’ya kayıt evraklarının teslimi sırasında bordroların 5510 sayılı Kanuna uygun olarak imzalanması zorunludur (imza zorunluluğu bakımından makbuz karşılığında veya banka aracılığıyla yapılan ödemeler hariç). Aksi takdirde bordrolar geçersiz sayılarak asgari ücretin yarısı tutarında cezai yaptırım uygulanabilir.
Yeni işe girerken maaş bordrosu neden istenir?
Bu yasal gereklilik işverenler için zorunludur. Bordro, işverenin ve çalışanın iş bilgilerini, çalışanın işe başlama tarihini ve çalışanın söz konusu aydaki ücretlerini, ikramiyelerini ve kesintilerini içerir.